Welke Anode voor de boot?

Welke Anode voor de boot?

De Anode vervangen, maar wanneer vervangt u de anode en welke anode heeft u nodig. Wij hebben alle informatie over de anodes voor u op een rij gezet. Lees hier alles over het kiezen van een anode >>

 

Anodes voor de boot

De Anodes zorgen dat het gedeelte van de boot dat onder water ligt wordt beschermt tegen schadelijke corrosie. Een anodes voorkomt dat er galvanische corrosie ontstaat op metalen delen van je boot. Als twee soorten metaal in het water bij elkaar in de buurt komt er een spanningsverschil. Door de elektrische lading die ontstaat kan het metaal wegvreten. Het minst edele metaal de anode zal worden aangetast als deze onder de boot is geplaatst.

Bij Watersportvoordeel vindt u verschillende soorten anodes. Een ronde anode, schroefas anode, kraaganode, dopmoer anode, bolvormige of anode met lasstrip.

Welk soort anode?

ZINKANODES Deze worden alleen gebruik voor zout water. Een aluminium anode slijt hier veel sneller.


ALUMINIUMANODES Bij het varen in zoetwater is een aluminium anodes het beste. Het verschil in potentiële energie tussen aluminium en andere metaalsoorten is namelijk groter dan het verschil tussen zink en andere metaalsoorten. De weerstand van elektriciteit is in zoetwater hoger is dan in zoutwater. Geschikt voor zoet, brak en zout water.

MAGNESIUMANODES Geschikt voor zoet en brak water.

Hoeveel anodes?

Om dit te berekenen tel je de breedte en de diepte van het nat oppervlak bij elkaar op en vermenigvuldigt dit met de lengte van de waterlijn. Rekensom: Lengte waterlijn x (breedte + diepgang).

Voor zinkanodes:

 oppervlakte  aantal  gewicht
 tot 30m²  4 zinkanodes  2 kg
 tot 60m²  8 zinkanodes  2 kg
 tot 90m²  12 zinkanodes  2 kg

Voor aluminium anodes:

 oppervlakte  aantal  gewicht
 tot 30m²  2 zinkanodes  +/- 2 kg
 tot 60m²  4 zinkanodes  +/- 2 kg
 tot 90m²  6 zinkanodes  +/- 2 kg


Bevestiging anodes

Een anoden moet in verbinding staan met andere metalen delen van het schip. De schroefas en de schroef zijn de belangrijkste onderdelen. Voorkom dat de anodes niet optimaal kan werken en zorg dat er geen verf, antifouling of roest zit tussen de bouten of laspunten van de anode zit. Om te onthouden of een anode nu positief of negatief is denk je aan het woord KNAP: Kathode, Negatief, Anode, Positief.

De anodes slijten en moeten worden vervangen voordat ze voor meer dan 2/3 zijn versleten.

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Webwinkelkeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »