15 Tips voor de Boot Schoonmaken

15 Tips voor de Boot Schoonmaken

De handige checklist met meer dan 15 tips voor de boot schoonmaken. Het onderhoud van de boot is nog makkelijker met deze tips.

15 Tips voor uw Boot schoonmaken

Zodra de lente komt dan begint het vaarseizoen weer. De boot wordt gedurende de winterperiode en het vaarseizoen blootgesteld aan alle weersinvloeden. Zo ontstaat er vuil als groene aanslag, algen tot zoutaanslag op de boot. Voor deze vervuiling van de boot hebben handige schoonmaak tips om de boot schoon te maken.

Waar opletten bij de boot schoonmaken? Efficiënt schoonmaken van de boot? Meer vragen en antwoorden over boot onderhoud vindt u hier.

 

Tip 1: Gebruik juiste materialen en boot schoonmaak middelen

Een boot schoonmaken gebeurt vaak als de boot nog in het water ligt en dit vraagt een andere aanpak dan wanneer de boot uit het water is. Het belangrijkste is dat u dan de juiste materialen en middelen gebruikt.

Onze schoonmaak producten zijn biologisch en milieuvriendelijk in gebruik. Daarnaast beschermen ze de boot en dit kan de levensduur aanzienlijk verlengen. Ieder soort vervuiling en materiaal heeft een eigen behandel wijze.

 

Tip 2: Waar te beginnen?

Bij het schoonmaken maken van de boot begint u boven op het dek en werkt u zo na beneden richting het romp. Zo worden schoon gemaakte delen niet meer vies. Zorg dat u werkt met lauwwarm water en lees de dosering hoeveelheid bij gebruik van middelen. Over dosering kan zorgen voor aantasting van uw boot maar maakt het ook extra vettig. Meng geen schoonmaakmiddelen omdat dit een chemische reactie kan geven en de werking van het middel tegen gaat.

 

Een basis schoonmaak set:

 

Tip 3: Dek schoonmaken

Een polyester dek of een teakhouten dek vragen een andere behandeling. Voor het polyesterdek kunt u gebruik maken van een hardere borstel en een druk reiniger. Bij een teakhouten dek maakt u gebruik van een zachte borstel en spons, gebruik geen hoge druk. Voor het dek schoon te maken is een borstel met steel een uitkomst voor uw rug. Voor de kleine of hardnekkige vuil kunt u een schrobborstel gebruiken. Het teakhout maakt u het beste schoon door ronddraaiende bewegingen. Ga niet met de nerf mee omdat u dat de houtnerf groter maakt en het dek er verweerder uit gaat zien, tevens zal vuil zich hierin gaan ophopen.

Met de dekreiniger kunt u de polyesterdek goed schoonmaken. De antislip dekreiniger is een reiniger en beschermer in een, die moeiteloos hardnekkig vuil verwijderd en een beschermende waslaag aanbrengt. De polyester boot kan na mate zijn glas verliezen. Speciaal hiervoor is er een glans hersteller voor polyester die ook krassen verwijderd.

Voor een teakhouten dek dat ongelakt is raden we aan de Teak clean te gebruiken, die haalt de grijze kleur er uit en geeft de natuurlijke kleur terug aan het hout.

 

Tip 4: Boot Accessoires reinigen

Op het dek heeft u dekbeugels, bootkussen tot een bootkap. Bij het schoonmaken neemt u deze onderdelen ook meteen mee. Voor het oppoetsen van het rvs en chroom gebruikt u de chroom polish die zowel reinigt als beschermt. Ook handig voor bootrelingen en lijsten. De bootstoel kunt u reinigen met een vinyl shampoo die de oppervlakte niet beschadigd. Een plastic beschermer geeft een beschermlaag aan plastic van vluchtluiken en patrijspoorten. De rubberen boot en fenders reinigt u met een speciale hersteller/reiniger voor rubberboten. Hiermee voorkomt u dat het materiaal niet aangetast word en niet uitdroogt.

 

Tip 5: Bekleding schoonmaken

Bekleding is altijd er gevoelig voor schimmels en weerplekken. Regelmatig schoonhouden is dan ook zeer noodzakelijk. De bootkap maar ook bootkussen wilt u natuurlijk schoonhouden en schimmel vrij. Een biminikap of doek schoonmaken kan met een doek- en bootkappen reiniger worden schoongemaakt. Hiermee verwijderd u alle vlekken en vuil van de huik maar ook stoelkussens en hersteld de originele kleur en glans. De plastic bootkap kunt u ook impregneren zodat het water en vuil afstotend word.

Tip 6: Kajuit schoonmaken

Aan boord van een boot ontstaan snel schimmels en weerplekken. Om dit te voorkomen en te bestrijden is een vochtvreter en luchtontvochtiger aan te raden, daarnaast regelmatig luchten en licht doorlaten. Het tapijt in de boot word ook steeds belopen met vuil en een schoonmaakbeurt is dan wel aan te raden met een tapijtreiniger. De teakhouten meubels herstellen van ingetrokken vuil, smeer- en vetvlekken en de kleur van het hout herstellen kan met een Teak reiniger.

 

Tip 7: Boot toilet

Voor de boottoilet moet u biologische afbreekbare producten gebruiken, zo is er voor in het toilet vloeistof die onaangename luchtjes afbreekt. Een antivries middel voor drinkwater en toilet water zorgt dat leidingen en watertanks niet bevriezen. Het opgevangen water mag u dan volgens richtlijnen afvoeren. Zo kunt u aan boord ook gebruik maken van een fris toilet.

 

Tip 8: Romp schoonmaken

Gedurende het vaar seizoen zal op de boot aanslag ontstaan van algen, water en strepen. Een boot die te water ligt of uit het water is vraagt om een andere schoonmaak methode. Om een boot te reinigen die in het water ligt is het belangrijk dat u gebruik maakt van niet schadelijke stoffen. Met een scrubbis set reinigt u eenvoudig het onderwaterschip als de boot nog in het water ligt en is geschikt voor iedere soort boot.

De boot die uit het water is kan met de super romp reiniger worden schoongemaakt, dit verwijderd moeiteloos kalkaanslag, roest en vaaraanslag. Het onderwaterromp kunt u beschermen met een antifouling. Met onze schoonmaakmiddelen wordt de boot water en vuil afstotend.

 

Tip 9: Roest verwijderen

Bij het volledig schoonmaken van de boot komen ook gebreken aan het zicht. Een klein gebrek kan eenvoudig worden hersteld en daarmee voorkomt u erger. Roest is funest voor uw boot, behandel uw boot dan ook zodra er roestplekken ontstaan. Met de roestplekken reiniger haalt u eenvoudig roestplekjes weg. Met een Tercoo straler kunt u grote roestplekken behandelen.

 

Tip 10: Plekken Herstellen

Bij het gebruik van de boot beschadigen onderdelen en materialen. Voorkom erger en behandel deze beschadigen meteen, want in een waterrijke omgeving zullen plekken verergeren. Voor aluminium hebben we een hersteller die vervuiling weghaalt en glans terug geeft aan het materiaal. Speciaal voor vinyl gebruikt u een vinyl polish een reiniger en beschermer in een. Het geeft het vinyl een diepe glans en geeft een bescherm laag tegen aanhechting van vuil en voorkomt weerplekken, uitdroging en verkleuringen.

 

Tip 11: Boot Reparaties

Voor kleine reparaties die snel droog moeten zijn ook voor onderwater toepassingen kunt u de epoxy stick gebruiken. Met de ResQ-tape kunt u voorwerpen verbinden, maar ook lekkages af dichten. De tape is voor vele toepassingen te gebruiken als afdichtings- en isolatiemiddel. Het zorgt voor een permanente en waterdichte verbinding die flexibel blijft. Voor het isoleren, bundelen en beschermen van draden, contacten en batterijen kunt u krimpkousen gebruiken. De Polyester boot kan gerepareerd worden met glasweefsel en speciale Polyester plamuur en epoxy.

 

Tip 12: Smeren en invetten

Rubbers, leidingen en koppelingen wilt u natuurlijk soepen houden en corrosie bestendig. Met Schroefasvet kunt u oa de waterpomp, ankerketting, schroefas, lieren, wiellagers smeren. Voor de versnellingsbak en keerkoppelingen gebruikt u tandwielolie. Staartstukolie gebruikt u voor alle buitenboordmotoren en helpt bij het voorkomen van slijtage, roest en corrosie. Voor overtollige olie en vetten kunt u een oliedoek gebruiken met een hoge absorptie vermogen.   

Tip 13: Bilgepomp

De bilgepomp is vaak een onderdeel waar veel vuil zich verzameld. Met een milieuvriendelijke ontvettingsmiddel voor bilges en motoren lost olie, smeer, benzine en slik moeiteloos op. Voorkom dat de bilgepomp stuk gaat en maak het regelmatig schoon.

 

Tip 14: Veilig het water op

Met het schoonmaken van uw boot is het ook raadzaam om alles te controleren. Is de EHBO doos nog compleet en valt alles nog binnen de houdbaarheidsdatum? Zijn de reddingsvesten nog in goede staat? Werkt de boot verlichting nog?

Voor goed zicht hebben een handige onzichtbare ruitenwisser, de Mer anti-regen. En voor een flinke regenbui houdt u de boot droog met een hoosvat.    

 

Tip 15: Boot onderhoud

Het onderhouden van een boot vraagt wat tijd, maar vele klusjes kunt u zelf doen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Begin op tijd aan de schoonmaak en voer kleine reparaties snel uit. Met onze producten kunt u zelf aan de slag en hoeft u het onderhoud niet uit te besteden.

Na deze tips ligt uw boot er weer stralend bij!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Webwinkelkeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »