Aankoop buitenboordmotoren, nieuw of gebruikt

Bij aankoop van een nieuwe of gebruikte buitenboordmotor leert de ervaring dat veel mensen soms niet weten wat ze moeten kopen. Bij een nieuwe buitenboordmotor kopen gaat het vaak wel goed. Op dit moment is de verkoop van een viertaktbuitenboordmotor het meest voor de hand liggende. Fabrikanten moeten stille, zuinige en schone motoren fabriceren, dus de viertaktmotor is zowel nieuw als gebruikt de beste koop

Watersportvoordeel  kan je bij aankoop van een buitenboordmotor adviseren. Wij hebben zowel Benzine- en Elektromotoren te koop. Kijk goed wat je nodig hebt, dit geldt hoofdzakelijk voor het aantal PK's en wat de eventuele boot maximaal mag hebben aan die PK's.


Waarvoor gaat u een buitenboordmotor gebruiken


Het maakt een hoop verschil of u een buitenboordmotor gaat aanschaffen voor een zeilboot, rubberboot, speedboot, visboot of sloep etc. Voor een visbootje op de kanalen heeft u geen groot motorvermogen nodig, maar voor het varen van grotere afstanden zoals een vakantietocht is een wat krachtiger motor zeker geen overbodige luxe. Een te kleine motor moet (te) vaak op een hoog toerental draaien, wat slecht is voor de motor en voor het geluidsniveau.


Staartlengte verschilt per boot


Bij het aanschaffen van een buitenboordmotor is de staartlengte van de motor zeer belangrijk. Bij een zeilschip heeft u een diepstekende staart nodig, bij een snelle rubberboot waarmee u planerend wilt varen is een korte staart van wezenlijk belang. Laat u in ieder geval goed voorlichten door de monteur van Watersportvoordeel over de motor. Een deskundig advies is veel meer waard dan een kleine besparing.

Nu het volgende: Motoren kun je kopen in diverse PK's, maar ook in lengte-uitvoeringen. Je hebt de kortstaart, langstaart en ook nog een ultra-langstaart uitvoering. Een kortstaartmotor gebruik je bij boten meestal met een vlakke onderbouw met bijbehorende spiegelhoogte. De spiegel is de achterkant van de boot. Bij een kortstaartmotor is de richtmaat 38 cm.

Een langstaartmotor gebruik je bij een boot die een onderschip heeft met een V-bodem en veelal bij zeilboten en boten die een bol onderschip hebben (schouwen e.d.).
 
Spiegelhoogte richtmaat bij V-bodem is 51 cm.
 

Bij bolle onderschepen heb je een wip-wap effect. Dus dan heb je altijd een langstaart of nog
langer, een ultra-langstaartmotor, nodig.
 
De gegevens die wij u hier hebben verteld beheerst grotendeels de markt hier in Nederland. Uitzonderingen daargelaten. Dus meten is weten!
 
Heb je al een motor maar geen boot en je weet niet of het een kort- of een langstaart is? Dit kun je zelf gemakkelijk meten.


- Bij een kortstaart is de richtmaat 58 cm.
- Bij een langstaart is de richtmaat 70 cm.
- Bij een Ultra langstaart is de richtmaat 82 cm.

 

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »